Tuesday, December 14, 2010

57 - Tanpa bicara

Liza berulang kali meminta maaf atas kecuainnya tadi. Tapi lelaki itu hanya tersenyum, tidak berkata apa-apa. Dalam hati Liza, geram mula bertapak. Heish mamat ni, aku punya lah gelabah, dia boleh bantai pulak senyum? Sakit ke tidak ni? Tengok cam melecur je. 


Setelah kira-kira 2 minit lelaki itu mengelap tangannya dengan tisu, Liza sedikit tersentak dengan perlakuan lelaki itu. Amsyar terus pergi dari tempat kejadian, tanpa mengucapkan sepatah perkataan, hanya senyuman yang terukir. Liza bingung. 


Agak lama juga Liza terpaku melihat lelaki itu pergi. Dan baru disedari mata para pelajar lain masih tertumpu di atas dirinya. Sambil buat-buat tak bersalah, Liza meminta abang cafe itu membungkus baki milonya dan juga lunchnya. Seleranya untuk menjamu selera di cafe terbantut. Biarlah makan di bilik sahaja. 


Sesampai di bilik, Liza tidak terus menjamah makanannya. Dia baring di atas katilnya sambil memandang kipas siling berputar. Dalam fikiranya masih lagi persoalan yang sama.Ok ke tak mamat tu?Dan tanpa sesiapa mengetahui, Liza seakan geram dengan tindakan lelaki itu. Berlalu tanpa bicara.

No comments:

Post a Comment