Sunday, December 12, 2010

41 - Antara dia dan dia

Bard melangkah ke kedai 7-eleven. Mahu membeli topup. Dan sesudah membayar, Bard menoleh ke belakang. Dan siapa sangka, Bard terlihat seorang gadis, ayu, berbaju kurung. Tidak semena Bard terasa seakan cam perempuan itu. Hmm junior mungkin?


Dan Bard menolak pintu kedai dan mencuri pandang ke perempuan itu. Kau.Perempuan itu menoleh, sedikit terkejut. Dan wajah itu berubah pucat.Kau bukan ke gf Im. Senyap. Mulutnya tertutup rapat. Maafkan aku. Tapi, aku tak ada niat apa-apa. Cuma aku mahu berborak sebentar. Boleh?Perempuan itu masih membatukan diri.Nama aku Bard. Kawan Im. Tentu kau ingat lagi kan?


Aah. - ringkas jawapannya


Boleh kita minum sebentar, kat kedai depan tu? Setelah beberapa kali didesak, perempuan itu mengalah. Dan mereka mengatur langkah menuju ke kedai makan. Bard duduk memandang perempuan itu. Riaknya tampak sedih, matanya sedikit sembab. Menangis barangkali?


Dan petang itu, Bard mengetahui segalanya antara Im, Liza dan Ima. Sesuatu yang Im tak tahu. Sesuatu yang Liza cuba sorokkan dari Im. Sesuatu yang Liza sudah pendam sejak setahun lalu. Sesuatu yang mungkin membuatkan Im membenci Ima, seumur hidup. 


Dan Bard masih ragu. Sebagai sahabat Im, patutkah dia memberitahu Im perkara sebenar, yang mungkin meretakkan hati Im, atau membantu Im menyelesaikan masalahnya. Dan Liza pula bagaimana nanti?No comments:

Post a Comment