Tuesday, December 14, 2010

52 - Buta IT

Hari berganti hari. Bulan september sudah menjengah. Antara khayal dan realiti, hampir empat bulan juga Liza di alam baru. Macam-macam sudah Liza pelajari. 


Liza memandang laptop skrin kawannya. Dirinya agak terasing dengan dunia IT. Bukan apa, sejak kecil dia tidak biasa dengan komputer. Dia lebih suka menulis dengan tangan, lebih selesa. Dulu pernah juga dia menulis diari tapi apabila rakannya di sekolah terbaca, dia membatalkan niat untuk menulis diari lagi. Segan seyh!


Dia memerhati header laman web tu.


Facebook.


Em muka buku? Sejak bila pula muka ada buku. Buku ada muka aku tahulah. Dan kawannya menyergah dia dari belakang. Liza terloncat. Segera menampar kawan. Ditepis. Kawannya bertanyakan kenapa Liza macam pelik tengok laptop. Dan Liza menceritakan tentang kekuranganya dalam bidang IT. Facebook pun tak pernah didengari. Kawannya menepuk dahi beberapa kali. Dengan muka tidak bersalah, dia memerliKo tahu? Budak darjah satu sekarang pun ada facebook.Liza mengangkat kening. Hajat di hati hendak menerajang tapi masih perlu dikontrol ayu. Abang roomatenye boleh tahan hensem, mana lah tahu jadi bakal kakak ipar pula kan.. Dan malam itu, Liza hanyut dalam dunia maya. Membuka account facebook dengan bantuan kawannya. Sewaktu dipinta oleh rakannya username, Liza terdiam seketika. Hmm tak pernah pula aku pakai nama samaran ni. Liza mencadangkan letak nama penuh. Tapi rakannya segera menegah. Bahaya lah, nanti identiti dicuri, itulah, inilah... 


Liza mengalah. Setelah hampir 10 minit berhempas pulas memikirkannya, rakannya sudah fed-up. Semua nama tidak kena. Kau minat colour apa?


Em. Ungu. Kenapa?


Ha. Taruk nama ungu je senang.Dan sebelum Liza sempat memprotes, account nya telah siap diaktifkan. Dan dia baru ada satu friend. 

No comments:

Post a Comment