Saturday, November 6, 2010

We are not friends, but brothers. In the name of Allah

6 Nov 2010. 


Apa perasan anda bila orang bercakap pasal Islam kepada anda? Tentang Allah? Adakah anda akan memalingkan muka dan berlalu atau anda akan memberikan perhatian sepenuhnya? Apa perasaan anda tentang orang itu sendiri? Baik atau hanya sekadar berpura? Sekadar satu persoalan.



Kinokuniya KLCC. Aku memerhati rak buku electric dan electronic. Berpinar-pinar mata aku mencari buku rujukan yang sesuai. Dan semua buku itu berbalut kemas. Payah! Jadi aku memerhati jenama buku McGraw Hill sebab jenama itu selalu aku beli. The contents and it's representation is not bad.


Tangan aku mencapai 3 buah buku. Tebal belaka. 1058 pages, 950 pages dan satu lagi entah. Aku berjalan menuju ke kaunter untuk meminta akak comel itu buka cover plastic. Aku menyapa dia tapi entah kenapa aku ter-speaking.


"Erm, could you open this"

"Okay. But this one, you have to read it at the counter"

"Oh okay, I'll read this two first then. Thanks"

"No problem"


Dan aku pun berjalan la mencari tempat untuk duduk. Tiba-tiba... Jeng jeng jeng...


"Hello"

"Err hello"

"Are you a muslim?"

"Yes"

"Assamualaikum"

"Waalaikumsalam"

"Well actually, I'm searching for surau"

"Oh well, surau is outside of the shop"

"Yes but could you show me the way?"

"Erm actually I just arrive here and I want to read the books first"

"Never mind then, I'll wait for you to finish the books"

"Well, could you wait a few minutes. I'll ask my sister to hold these and after that I'll show you the surau"



Entah dari mana, seorang mamat afrika menyapa aku. Aku cam agak terkejut lah. Lepastu aku pun tunjukkan dia directory KLCC tu. Tengah nak cari surau kat mana, dia ajak aku pergi dari situ. Lepastu aku follow dia tapi dalam hati aku dah start baca surah2 yang sepatutnya. Otak aku tengah memikirkan langkah2 silat yang aku belajar. Kaki aku dah ready nak lari patah balik. Tangan aku dah lama pegang poket takut dia ni pencopet. Takut beb!


It's not about being a pessimistic person, just preparing for the worst


Lepastu dia pun berborak-lah dengan aku. Tapi ada perkara aku pelik gila lah. Pukul 12.30 tengahari, pesal nak cari surau? Zuhur pun sah2 belum masuk. Lepastu tadi aku nak tunjuk kat directory, dia nak gak gi kat counter information kat first floor. Macam tak boleh gi sendiri..?


Tapi die nampak macam orang baik. So aku pun layan speaking dengan dia walau pun aku tau terabur gila. Ayat intro dia memang terbaik.


We are not friends, but brothers. In the name of Allah.


Dan dia asyik ulang ayat tu beberapa kali. Okay, so I get it. Tapi kenapa perlu ulang? Mungkin dia ingat aku pekak? And lepastu dia pun cerita lah dia ni sorang2 kat KL sebab kawan die dah gi Kuantan. Dia nak balik Johor. Lepastu dia mintak jasa baik aku tolong belikan tiket kapal terbang kat KLCC. 


"Huh? How could I buy the ticket for you?" - pelik

"Well there is a place upstairs.?"

"There are?" - ape punye anak selangor la aku ni -.-

"Yes, I know the place, just I need you to help me out"

"Eh how? Do you want me to speak for your behalf?"

"Well you see, I don't have the money to buy the ticket actually"


Perh hampeh! Dah ku sangka, mesti ada udang galah di sebalik mee hailam. Patut la tadi iye2 cakap,


We are brothers in Islam right? So we must help each others


Yea right. Cis. Tapi time tu aku dah tergelak. Heh, nak duit dari aku? Tinggi betul harapan dia..... Kah kah kah.


Lepastu aku pun mengeluarkan henset aku dan menaip mesej kat kakak aku.


"Kol num satu lagi. ASAP!"


Dan aku pun mengeluarkan henfon satu lagi. Saje pamer depan dia. Henfon murah. Sekali model sama dengan dia. Riak muka dia kecewa time tu....priceless. Dan seketika kemudian, kakak aku kol..


"Hello. nape ni?"

"Ha ok2 jap datang"


Dan aku mematikan henset dan berkata kepada lelaki itu.


"Em sorry. My sister called me. I need to go. Nice to meet you"


Dan mamat itu terkial-kial melihat tindakan aku.


Yes, we are not friends, but brothers in the name of Allah. But the difference between you and me is that I don't play with my god's name for the temporary world. 


P/s : Gila munya olang. Mintak duit dengan aku, memang harapan la nak dapat.

P/s 1 : Cerita di cut-short, yang part lain tak penting. Janji mesej dalam cerita dapat disampaikan.

P/s 2 : Pelik, selalu yang minta sedekah ni orang muslim. Jarang aku tengok minta sedekah ni bangsa lain. Apa dah jadi?





4 comments:

  1. OMG...

    kalau aku xtau nk buat ape dah!!

    piwwiiiit..speaking siot!

    ReplyDelete